Deea - Invatand arta de a fi femeie
Nu natura o face pe femeie mai frumoasa, ci dragostea!

Dae Jang Geum (Giuvaerul Palatului)

Este un serial de pe Tvr1 de la ora 17:10 de luni pana vineri.Este un serial coreean care pe mine m-a impresionat, sincer, foarte mult!Descrie foarte mult viata la palat, in special la bucataria regala.Aceasta este tema serialului (viata la bucataria regala) pana intr-un anumit punct in care se schimba locul actiunii.Jang-Geum devenind infirmiera.Este un serial de nota 10 dupa parerea mea.Toate sunt foarte bine puse la punct,multa finete,atentie la detaliu,actiune,intriga,uneori ai impresia ca tind spre perfectiune ! Nu se poate compara cu serialele care ruleaza in prezent la TV, majoritatea penibile si sub orice critica. Am incetat demult sa mai urmaresc astfel de… nimicuri, dar acum este altceva. In sfarsit, ceva de valoare!!! Apreciez multe lucruri la filmul acesta: decenta, seriozitatea, autenticitatea, muzica, decorul si, desigur, cultura coreana. Nu este doar un film, este o imagine a Coreei, venita de acum 500 de ani sa ne dea o lectie de bun simt, rafinament si respect.Surpinde din foarte multe puncte de vedere,iti arata ca ceea ce exista si acum a existat si atunci.Se exemplu coruptia, care atunci era bine mascata…se intampla foarte multe intrigi.
O reconstituire de exceptie!
Povestea se desfasoara in Coreea pe durata domiilor regelui Seongjong, regelui Yeonsan-gun (1494-1506) si a regelui Jungjong (1506-1544). Povestea incepe cu Regina Yun , mama regelui Yeonsan-gun ce este otravit de un grup din garda imperiala aflate sub comanda regelui.
După incident, un paznic imperial, SEO Cheon-Soo, care a însoţit grupul, suferă un accident pe drum spre casa lui. El este salvat de un enigmatic ermit, care îi spune că viaţa lui va gravitează în jurul a trei femei; una pe care el nu vrea sa o omoare dar va muri din cauza lui , alta femeie careia vrea sa-i salveze viata dar va muri din cauza lui , si o a treia ce o sa-l omoare, dar va salva multe vieti (Nu devine limpede decât mult mai târziu că cele trei femei sunt Lady Yun (mama lui Yeonsangun), Park Myeong-I (mama lui Jang Geum), şi în cele din urmă, Jang Geum). Primejdiile psiholocige prevazute il fac sa demisioneze . Park, o ucenica la bucătăria regala, martor ala o conspiraţie a doamnei Choi împotriva Reginei Mama . Park Myeong-I este la rândul sau acuzaţa de fals în cercul interior al personalului superior de la bucatarie si obligata sa bea otrava . Ea este salvata de Han , cea mai buna prietena a ei de la palat , care ii prepara antidotul , iar mai târziu a fost salvata din greşeală de către pensionatul SEO . Cei 2 se casatoresc si traiesc in secret intr-un sat ca oameni dintr-o clasa inferioara si unde se naste fiica lor Seo Jang-geum .
In anul 1504 regele Yeonsangun ordona o investigatie masiva in cazul mortii mamei sale si il gaseste pe Seo Cheon-Soo si familia lui , in mare parte datorita lui Jang-Geum , care spusese ca familia sa nu a fost din clasa infirioara si ca tatal ei a fost ofiter militar la palat . Aceasta conduce la arestarea lui SEO şi la împrăştierea familiei acestuia. Jang Geum-şi mama ei fug, dar mama ei este rănita mortal de către doamna Choi si fratele ei , care atunci cand o revad,din greseala, raman stupefiati. Înainte de moarte ea îi spune lui Jang-Geum ultima ei ultima ei dorinta , aceea sa devina Prima Doamna la Bucataria regala si sa scrie in Cartea Secreta a Primelor Doamne de la Bucatarie povestea ei. (Acest lucru a fost îndeplinit în timpul episoadelor de mai târziu al seriei, unde Jang-Geum a plâns în timp ce scria povestea mamei ei.)
Jang-Geum reuşeşte să intre în palat . Prin curajul ei, curiozitatea, talentul, bunătate şi determinare, ea o ajută Lady Han Baek-Young (cea mai buna prietena a mamei sale, pe care ea o descopera mult mai târziu), pentru a deveni Prima Doamna a Bucatariei . Trece prin multe încercări şi este evitată, deoarece ea este mai inteligenta decât alte ucenice. Jang-Geum continuă sa gateasca cu filozofia că obiectivul de a găti este de a aduce sănătate şi fericire persoanei ce mănâncă . O conspiraţie condusă de Lady Choi şi de nepoata ei Geum-Yeong, precum şi oficiali de rang înalt şi negustorul Pan-Choi Sul (fratele doamnei Choi ), cu scopul de a păstra monopolul asupra livrărilor de bucătărie Regale(care ia amploare), rezulta prin exilarea doamnei Han şi a lui Jang-Geum in insula Insula Jeju ca sclave, pe acuzaţii false de trădare suprema prin otravirea regelui. Spre insula Jeju, epuizata, Lady Han moare. In palat Lady Choi o înlocuieşte si devine Marea Doamna de la bucatarie .
În timp ce Jang-Geum este pe Insula Jeju, o întâlneşte pe Jang-Deok, pe care o crezuse o fosta sclava . Ea descoperă că Jang-Deok este o celebra doctorita. Natura şi pragmatismul doctorei iniţial o ofensează, dar află că ea este dedicata pentru salvarea vieţilor omeneşti. Jang-Geum află că infirmierele competente, pot lucra în Palat printr-un proces de selecţie viguros. Ea îşi dă seama că este singurul mod in care poate reveni la palat pentru a le razbuna pe mama ei şi Lady Han .În conformitate cu Jang-Deok, ea învaţă medicină, dar munca grea şi tenacitatea o face sa devina o infirmiera competenta. În încercarea sa de a deveni o infirmiera genială, ea trebuie să scape de ea însăşi si de ura din inima ei si sa imbratiseze cu adevărat virtuţile de a fi un medic. Invata acest lucru ea şi re-intră în palat.
Se intalneste faţă în faţă cu Geum-Yeong, care a devenit prima doamna de la Bucătărie . Predecesoarea ei, nemiloasa Lady Choi, a devenit prima doamna de la Cancelarie , cea mai înaltă poziţia pe care o poate detine o doamnă de la palat. În ceea ce priveste complotul de care vrea să scape o dată pentru totdeauna, relaţia Jang Geum – locotenent Min Jung-ho (care este acum parte a cabinetului King’s regal) se intensifică. Cea mai bun prietena a lui Jang Geum, Yeon-Sang,devine concubină a regelui, în timp ce Jang Geum devine regina a opta. Jang-Geum a diagnosticat în mod corect că regele suferă de boala Behçet şi nu de febră tifoidă. Printr-un proces de interogare dramatică,faptele facute Lady Choi şi subordonaţii ei sunt descoperite, ducând la distrugerea familiei Choi şi a oficialilor de rang înalt (exemplu este prim-ministru Oh). Lady Choi a murit în timp ce încerca să ia o eşarfă de pe o creangă (precum în amintirile ei din copilărie cand se juca cu dna Han si Park).
Prin devotamentul ei fata de familia regala, perseverenta si de calificare, ea a fost recunoscuta ca fiind cel mai bun medic de la palat. Jang Geum a diagnosticat în mod corect regina ca având două născuţi morţi în pântecele ei, salvand viaţa ei. Ea a convins Regina Mama a urma un tratament medical şi a descoperit cauza principala a bolii cronicea regelui .
Regele se îndrăgosteşte de Jang-Geum, dar se abţine de la a o face concubină regala(ceea ce i-a propus regina mama) pentru că el înţelege că Jang-Geum iubeşte medicina . Ca o recunoaştere a realizărilor sale şi de o păstra alături de el, Regele o face medic personal, si ii ofera titlul de “Dae” (care înseamnă “cel Mare”), precum şi poziţia oficială a treia în rangul al noualea (în cazul în care cel mai mic oficial de rang este a noua ).
Decizia regelui este primita cu inversurnare de cărturari şi miniştri, deoarece având o femeie în birocraţia de elita e o sfidare deschisă fara precedent a ţării şi având o femeie ca medic personal regelui e o raritate. Jang-Geum, înţelegând că ea ar putea afirma drepturile şi capacitatea femeilor, accepta postul dar fără tragere de inimă . Jung-ho, în sprijinul ei, este pus sub acuzare pentru ca este împotriva invataturile academice şi pana la urma este exilat. Ei sunt astfel separati.
Regele intra în stare critică şi Jang Geum în ciuda înţelegerii ei cuprinzătoare a stării sale l-a îngrijit atent. El nu mai putea fi tratat cu acupunctura sau cu medicamente. Ca o ultimă soluţie, ea a sugerat intervenţii chirurgicale (pentru că ea deja a descoperit o anestezie). Oficialii curţii au fost îngroziţi de la abordarea ei revoluţionară, care a fost o raritate şi, în plus, regele e considerat prea sacru pentru a i se permită să sângereze. Deşi Regele a crezut în ea, el a fost preocupat de faptul că daca ar trebui să se intervina chirurgical , Jang Geum ar fi omorata.
Cu deteriorarea stării sale, regele ştia ca sfârşitul lui e aproape, dar el a fost mult mai îngrijorat de soarta lui Jang Geum . Pentru a o proteja, regele a trimis-o departe împotriva voinţei ei, permitandu-i sa se casatoreasca cu Jung-ho şi sa scapă de la palat. S-au căsătorit şi au trăi împreună timp de 8 ani, cu fiica lor. Toate acestea în timp ce, Jang Geum-si Jung-ho sunt obligaţi să ducă o viaţa de vagabonzi, ca detractorii lor sunt în căutarea ei de la moartea regelui Junjong. Cu toate acestea, Jang-Geum continuă pentru sa trateze pacienţii peste tot unde se duce.
Ca urmare, acestea au fost identificati în cele din urmă şi dusi la palat. În loc de a fi pedepsiti , ambii au fost reintrodusei de către regină mamă – fostă Queen Munjeong care a favorizat-o pe Jang Geum atunci când ea era infirmiera, iar acum ii da putere enormă. Jang-Geum constată că toţi prietenii ei au ranguri crescute în palat, ceea ce face palatul mult mai paşnic decât în perioada Choi. Jang-Geum si Jung-ho se tem de politică de palat şi decid să se retraga. Povestea se termină cu Jang-Geum efectuand prima cezariana în Coreea.

Sursa: lotteandcriss.wordpress.com si TVR1Comentarii

Obsesia maicamii :))
de ainta in data de 2009-10-06 21:22
iubesc acest film :x
este cel mai frumos film pe care l-am vazut, apoi a urmat Furtuna la palat si Secretele de la palat, toate filme extraordinare, cu actori de prima clasa.
filmele din Korea vor fi mereu cele mai de calitate filme, singurele filme care iti ajung direct la inima. :x :x :x :x :x :x :x :x :x
:"> :"> :"> :"> :"> :"> :">
de Han in data de 2010-05-23 15:33


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile
 
Powered by www.ablog.ro, design by Lilia Ahner
 
Termeni si Conditii de Utilizare